El text argumentatiu té un clar objectiu, el qual es convèncer. Per això l’emissor haurà d’utilitzar diversos elements que recolzin les seves idees, com dades, opinions, probes, etc… Aquests seran els arguments amb els que podrà jugar com vulgui per tal de que la seva tesi sigui acceptada per el receptor.
Existeixen diversos tipus d’argumentació que l’emissor pot emprar per persuadir al receptor, aquestos son: L’analògic que compara el tipus d’argument amb el punt de vista que es vol imposar amb un altre fet que sigui similar per finalitzar la seva comprensió.
D’autoritat en el que s’empra el prestigi d’algú que sigui important en el tema o intel·lectualment parlant, reproduint la seva mateixa opinió. Els exemples de casos concrets de qualsevol tema que serveixin al argumentador per arribar al seu objectiu. La presumpció que es basa en el principi de verosimilitud.
Les probabilitats en el que els arguments que es donen son de caràcter científic que es fonamenten en dades.
L’estructura d’aquests tipus de text consta de quatre parts. Una és la presentació on s’introdueix la tesi. Un altre és l’exposició on exposem obertament la nostra tesi. Seguidament trobem l’argumentació la qual és la base fonamental que deu ocupar bona part del discurs i per últim la conclusió on sintetitzem tot el que hem exposat, ressaltant les parts més importants.